Ongesteld zijn is lichamelijk ongemak waar een tampon een afdoende oplossing voor is, lijkt de boodschap. “Dat is niet waar”, zegt de Haagse menstruatie-expert Martine van leeuwen (52).
Om Martine van Leeuwen (52) een menstruatie-coach te noemen gaat wat kort door de bocht. De, in het Bronovo tot A-verpleegkundige opgeleide, Haagse doet veel meer dan alleen vrouwen helpen met hun ongesteldheid. Toch blijkt de maandelijkse cyclus wel heel vaak een reden om naar haar praktijk aan de Brouwersgracht te komen. Is het niet om de krampen aan het begin van het vruchtbare tijdperk te duiden en te verhelpen dan is het wel om Martine te consulteren over de raadselen aan het eind van de fertiele periode.
Overgang
,,Zit ik misschien in de overgang?’’ is een van de meest gestelde vragen in haar spreekkamer. ,,Alle vrouwen vanaf 40 jaar tot aan de menopauze zijn per definitie in de overgang’’ zegt Martine stralend. ,,Misschien merk je er nog niet zo veel van maar je lichaam en je geest bereiden zich al voor op een nieuwe episode in je leven. Wellicht werkt je menstruatiecyclus nog als een Zwitsers uurwerk maar ondertussen gebeurt er heel veel. Niet alleen op het vlak van je hormonen. Want hoewel de veranderende verhoudingen tussen oestrogeen en progesteron belangrijk is, spelen er veel meer zaken in het lichaam van de al dan niet nog menstruerende vrouw. Daar weten ze te weinig van, is mijn ervaring’’.
Is menstruatie dan nóg steeds een taboe? ,,Absoluut’’ verzekert Martine aan de coronastok van anderhalve meter. De hele wereld vertelt vrouwen nog steeds dat ongesteldheid een lichamelijk ongemak is waar de tampon een afdoende oplossing voor is. Je kan gewoon met alles doorgaan, is de boodschap. Diepzeeduiken, paardrijden, werken, fietsen en tennissen. Het kan allemaal. Maar er is ook nog een andere kant. Menstrueren gaat ook over loslaten. Over een pas op de plaats maken en in contact zijn met je lichaam. We zijn niet allemaal gelijk. Vrouwen verschillen niet alleen aan de buitenkant van mannen. Het grootste verschil zit aan de binnenkant.
Vrouwen hebben hun eigen ritme. Het maakt ze uniek en dat hebben we te weinig omarmt. Tampon erin en doorgaan is de leus. Maar rust en beschouwing zouden beter zijn.’
Het belangrijkste advies aan meisjes en vrouwen? ,,Maak deze fase mee. Wees bewust van je lichaam. Voel het. Leer het begrijpen. Daar heb je soms hulp bij nodig. Kruiden die ik voorschrijf of hormonen die ik adviseer. Vreselijke pijnen zijn niet nodig. Maar een vrouwenlijf is eerder een puzzel dan een open boek. Soms lopen vrouwen bij een fysio voor hun rugpijn, zien ze een specialist voor hun reuma en denken ze dat ze een psycholoog nodig hebben voor een burnout. Dat alles met alles samenhangt zien ze pas als we het allemaal in kaart hebben gebracht. Een gemiddelde intake tijdens mijn spreekuur duurt niet voor niets anderhalf uur. Een vrouwenlijf is geen machine met een dashboard. Het is een mysterie dat om kennis en interesse vraagt. Niet alleen van mij. Ook van de vrouw zelf. Of ze nou 14 jaar is of 54’’
En mannen? ,,Mannen zouden vrouwen heel goed kunnen helpen. Ik ken partners die aan het gedrag, het kapsel of de blik in de ogen van hun vriendin zien hoe de vlag erbij hangt. Ze kunnen helpen om even rust te nemen, als ze dat zelf vergeten zijn.’’ Sinds bedrijven door hebben dat ziekteverzuim soms menstruatieverzuim is, en dat dit geld kost, wordt de Haagse menstruatie expert ingehuurd om trainingen te geven. ,,Dan sta ik soms voor een zaal vól met vrouwen. Wat jammer, denk ik dan. Want een man zou er ook beter van worden als hij zou weten wat voor magische zaken er allemaal spelen in het leven van de vrouw. Gelukkig beginnen arbo-artsen zich nu in de materie te interesseren’’.
Door Nicolette van der werf – 16-10-2020 – AD Den Haag